Головна » 2013 » Квітень » 29 » Завод з виробництва ядерного палива ...
18:45
Завод з виробництва ядерного палива ...

Завод з виробництва ядерного палива – один із найамбітніших проектів загальнонаціонального масштабу

Сьогодні в смт Смоліне Маловисківського району відбулася нарада з питань створення виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000.

В нараді взяли участь Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко, генеральний директор ДК «Ядерне паливо» Тетяна Амосова, віце-президент ВАТ "ТВЕЛ" Василь Константінов, директор ПрАТ «Завод ЯП» Руслан Арсірій, представники Маловисківської районної ради та районної державної адміністрації Кіровоградської області. Серед запрошених також були присутні представники ДП «СхідГЗК», ДП «УкрНДПРІпромтехнології».

На сьогодні ядерна енергетика України на 100% залежить від імпорту ядерного палива. Реалізація даного спільного російсько-українського проекту дозволить забезпечити всі енергоблоки АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000 паливом українського виробництва і виключити ризики недопоставок палива і таким чином вирішуватиме одне з головних стратегічних завдань держави - забезпечення енергетичної безпеки України.

Учасники наради наголосили, що на майданчику буде збудоване сучасне високотехнологічне підприємство з розвинутою інфраструктурою та соціальною підтримкою регіону, гарантовано будуть створені нові робочі місця. Не менш як 50% від кошторисної вартості будівництва заводу (близько 1 180 млн.грн.) буде залучено до України як інвестиційні кошти.

Як відомо, розміщення заводу на майданчику смт Смоліне було підтримано громадою селища на громадських слуханнях, що відбулись 29 жовтня 2011 року.

На сьогодні розроблене та схвалене Кабінетом Міністрів України техніко-економічне обгрунтування будівництва заводу. Закінчується розроблення проектно-кошторисної документації (стадія Проект) для будівництва заводу.

В рамках розробки проекту скориговано основні технічні рішення створення заводу з виробництва ядерного палива, проведено уточнюючі інженерні вишукування, мікросейсмічне районування території розміщення підприємства, завершується розробка проекту підготовчих робіт.

Одночасно з метою забезпечення вимог нормативно-правової бази зі створення ядерної установки - завод з виробництва ядерного палива розробляються система якості, попередній звіт з аналізу безпеки ядерної установки, інші регламентні документи в рамках процесу ліцензування ПрАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Учасники наради зазначили, що введення в експлуатацію заводу сприятиме суттєвому (майже втричі) збільшенню обсягу видобування уранових руд. А наукове, проектне та інформаційне супроводження об'єктів ядерно-паливного циклу дозволить підтримати діяльність та розвиток національних наукових установ через залучення їх до проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт для вдосконалення технологій виробництва ядерного палива, гірничого видобутку, переробки уранової сировини.

За рахунок виробничо-економічної діяльності створеного підприємства плануються додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів. Виробництво власного ядерного палива для українських АЕС на території України дозволить суттєво скоротити щорічні валютні витрати на придбання ядерного палива.

З огляду на новітню історію України, цей проект стане одним з найамбітніших проектів загальнонаціонального рівня. Реалізація проекту дозволить Україні увійти до світового елітного клубу країн-виробників ядерного палива.Найголовніше, що при виробництві ядерного палива, пріоритет безпеки людини та навколишнього природного середовища є і завжди буде мати найвищій ступінь.

                                                                                   
Переглядів: 777 | Додав: Анна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: